Gdje je javna procedura?

Firma iz Mostara pisala Gradu: Uskraćeni smo u kreiranju izgradnje olimpijskog bazena

Kao zainteresirana strana, od Grada Mostara traže informaciju je li provedena natječajna procedura ili javna nabavka za izradu prvo idejnog projekta za ishođenje urbanističke suglasnosti, a zatim i glavnog projekta sasvim fazama za ishođenje građevin
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 08. 2022. u 15:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Arhitektonskog ureda ''Čip'' iz Mostara obratili su se pismom redakciji portala Bljesak.info zbog procedure za odabir projektnog rješenja za izgradnju zatvorenog bazena u Mostaru.

U svom pismu od Grada zahtijevaju da objave ''natječajnu proceduru za izradu idejnog – arhitektonskog projekta izgradnje olimpijskog bazena kao glavnog projekta u svim fazama, te da na javnoj raspravi ili web stranici Grada Mostara prezentirate izvod iz regulacijskog plana, idejni – arhitektonski projekt, glavni projekt, urbanističku suglasnost i građevinsku dozvolu te objavite iznos koji je plačne za izradu svih faza projektne dokumentacije''.

Kao zainteresirana strana, traže informaciju o provedbi natječajne procedure ili javne nabavke za izradu prvo idejnog projekta za ishođenje urbanističke suglasnosti, a zatim i glavnog projekta sasvim fazama za ishođenje građevinske dozvole.

Procedura nije provedena za ovako značajan projekt

''Koliko samo upoznati ta procedura nije provedena za ovako značajan projekt. Grad i građani, a posebno firme koje se bave projektiranjem imaju pravo znati, a vi obvezu da provedete javnu proceduru u cilju da dobijemo najbolje i najoptimalnije rješenje'', naveli su.

Ističu kako Zavod za prostorno uređenje nema pravo da se bavi projektiranjem ove razine jer je javna institucija koja se bavi projektiranjem, a pored toga i preračunski korisnik. Te upozoravaju kako je ''bilo kakav privatni dogovor s pojedincem ili arhitektonskom firmom mimo zakonskih okvira koje bi vi kao institucija trebali poštivati''.

Navode, ponosni su što je i grad Mostar konačno dobio priliku da izgradi zatvoreni bazen na opće zadovoljstvo građana i sportaša te pozdravljaju i podržavaju inicijativu i razumijuda se treba iskoristiti trenutak uspjeha Lane Pudar. No upozoravaju projekt zatvorenog bazena mora da bude natječajni i da se ponude različita rješenja jer je značajan, javan i skup  infrastrukturni projekat koji će ostati generacijama.

''Mi kao firma arhitektonski ured, koja posluje u Mostaru i mnoge druge smo ukraćeni da sudjelujemo u kreiranju i prostora iz samo vama znanih razloga. Vi kao Grad i gradske institucije trošite javni novac i prema tome imate obvezu da se transparentno ponašate kako prema građanima tako i prema gospodarstvenicima'', naveli su.

Novalić s predstavnicima Grada obišao radove

Podsjetimo, nakon što je jučer u medijima objavljena vijest o početku prvih radova na izgradnji olimpijskog bazena u Mostaru danas je izaslanstvo Vlade Federacije BiH predvođeno premijerom Fadilom Novalićem i ministricom kulture i sporta Zorom Dujmović obišlo prostor Južnog logora lokaciju gdje će se graditi.

Objavljene su i grafike budućeg izgleda zatvorenog olimpijskog bazena u Mostaru, čija se gradnja čeka već desetljećima.

Vlada FBiH je nedavno odobrila 8 milijuna maraka za izgradnju olimpijskog bazena,

Inače, javnost je zbunio podatak da je projekt bazena predstavljen prije nego što je realizirana javna nabava za izradu projektne dokumentacije.

U ožujku prošle godine iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara rečeno je kako ''suvremeni olimpijski bazen kakvog nema u regiji prema regulacijskom planu Mostar ima planiran gotovo dvije godine'' te da je riječ o investiciji od 12 milijuna KM koja može biti realizirana za godinu dana. Naravno, uz pomoć novčanika s drugih razina.

''Na izradi projekta radio veliki broj stručnjaka'' 

Rečeno je i da je ''na izradi projekta radio veliki broj stručnjaka'' a video-prezentaciju je odgledala i Lana Pudar. No, u odluci iz srpnja o izmjeni Plana nabavki Grada Mostara za 2022. godinu nalazi se i stavka koja se odnosi na projektiranje bazena. Tako se u dijelu nabavki iz nadležnosti Odjela za urbanizam i građenje, Službe za građenje i obnovu, izmijenila točka o izradi projektne dokumentacije za izgradnju gradskog olimpijskog bazena - idejni projekt.

Procijenjena vrijednost nabavke je 6.000 KM a ona će se izvršiti direktnim sporazumom. Kao okvirni datum pokretanja postupka i zaključenja ugovora naveden je treći kvartal ove godine. Ispada tako da smo imali predstavljanje projekta prije nego je realizirana javna nabava za izradu projektne dokumentacije.

"Mi smo u Gradskoj upravi napravili određene poteze i očekujemo u narednih 15 do 30 dana stvarni početak izgradnje bazena. Imamo na raspolaganju osam milijuna KM, to neće biti nažalost dovoljno za izgradnju kompletnog kompleksa, međutim, federalni premijer je obećao da će nas i dalje pratiti", kazao je Kordić nakon dočeka Lane Pudar u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close